Witam serdecznie na moim blogu. Jego celem jest wytlumaczenie w prosty i przejrzysty sposob informacji na temat zdrowia i higieny jamy ustnej. Informacje te przeznaczone sa dla rodzicow i opiekunow.
środa, 27 lipca 2011
Co to jest próchnica?
Próchnica jest chorobą, podczas której ząb traci swoje minerały pod wpływem
kwasu wytwarzanego przez bakterie, które znajdują się na powierzchni zęba w
tak zwanym nalocie (płytce nazębnej).
Cukry, które spozywamy są trawione przez mikroorganizmy znajdujące sie w
płytce nazębnej i w rezultacie produkowany jest kwas.
Sumując, do powstania próchnicy potrzeba kilku czynnikow:
- bakterii znajdujących sie w płytce nazębnej
- cukrów
- czasu
- pewnych czynników takich jak ilość śliny, choroby, poddatność pacjenta na
próchnicę itp
Próchnica jest chorobą wieloprzyczynową. Nasz organizm posiada obronne
mechnizmy, które chronią zęby przed utratą waznych minerałów. Niestety, jeśli
równowaga zostanie zachwiana i na przykład w naszej diecie znajdzie sie zbyt duzo
cukrów, zęby nie mogą sie juz same bronić.
Najwazniejszym środkiem do walki z utrata minerałów jest ślina. Zawiera ona
specjalne czynniki antybakteryjne, a takze neutralizuje kwas produkowany przez
bakterie.
Po spozyciu cukrów pH w naszych ustach gwałtownie spada. W niecale cztery
minuty obniza się ono z około 6.5 do 5. Poziom krytyczny ponizej którego nasze
zęby tracą minerały to 5.5. Im częściej zęby są pod wpływem takiego ataku
kwasów, tym większe szanse na ryzyko próchnicy.
Spoglądnijmy jednak na graf przedstwiony powyzej. Jest to tak zwany wykres
Stephana. Po spozyciu cukrów pH natychmiastowo spada. Jednak po około
pieciu minutach zaczyna spowrotem rosnąć. Dzieje się tak dzięki ślinie, której
wytwarzanie znacznie się zwiększa podczas posiłków.
Wykres Stephana pokazuje jak wielke znaczenie ma nasza ślina.
Zapewne wielu z Was zapyta co to ma wpólnego z zapobieganiem próchnicy?
Wiele metod prewencyjnych opiera się właśnie na powyzszej definicji.
Po
pierwsze wazne jest, aby ograniczyć dostęp do cukrów tak, aby bakterie nie
miały z czego produkować kwasów.
Po drugie nalezy zwiększyć czas podczas których nasze zęby nie będą musiały
walczyć z niskim pH (ponizej 5.5).
Po trzecie musimy zadbać o to, aby bakterie, które znajdują się w płytce
nazębnej były regularnie usuwane.
Po czwarte musimy wziąść pod uwagę nasze zdrowie, poziom higieny jamy
ustnej itp, aby odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć nasze zapotrzebowanie na
dodatkowe kroki prewencyjne takie jak fluoryzowanie zębów lub ich lakowanie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo dobry wpis. Próchnica jest niestety coraz częstszym zjawiskiem w dzisiejszych czasach mimo, iż tyle się o niej mówi. Najczęstszą przyczyną jest oczywiście zbyt duża ilość spożywanych cukrów i nieumiejętna higiena jamy ustnej. A przy jakichkolwiek jej zaczątkach należy się bezzwłocznie udać do stomatologa - pozwoli to uniknąć wielu negatywnych skutków tego schorzenia.
OdpowiedzUsuńNa stomatologię na najwyższym poziomie udałem się do IMEDI i polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńTeż muszę w końcu wybrać się do dentysty. Myślę o wizycie w https://cmp.med.pl/cmp-wilanow-2/ Słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat tego centrum stomatologicznego i chciałabym rozpocząć tam leczenie.
OdpowiedzUsuńJak macie okazje to polecam zapisać się do gabinetu https://cmp.med.pl/cmp-wilanow-2/ nie mam pojęcia jak jest z terminami, ale odkąd byłem tam pierwszy raz to zawsze wracam jeżeli pojawiają się problemy z zębami.
OdpowiedzUsuń